Takı dükkanı açmak, görünüm ve ticari açıdan oldukça cazip bir alan olarak ön plana çıkar. El yapımı aksesuarlar, gümüş ve altın materyale sahip bijuteri ürünleri gibi geniş müşteri kitlesine hitap eder.
Girişimciler için takı sektörü oldukça karlı bir yatırım fikri olarak geçer. Takip dükkanı açma konusunda başlangıç maliyetlerini karşılamak gerekmektedir. Bunun yanı sıra yasal yükümlülükleri de yerine getirerek, ilerleme kaydetmeniz gerekmektedir.
Sizler için bu yazı içerisinde takı dükkanı açma konusunda gerekli olan belgeler başarılı bir işletme kurmanın gerekli noktaları ve dükkan açma maliyeti hakkında bilgilendirmeler yapacağız.
İÇİNDEKİLER
Takı dükkanı açmak için gerekli olan maliyetler içerisinde birden fazla unsur bulunmaktadır.
Takı dükkanı açmak
Bu maliyet kalemlerinin başlıcaları; işletmenin yer alacağı lokasyon, dükkanın içerisinde yer alacak ürün grubu, mağaza dekorasyonu ve mağaza büyüklüğü olarak geçmektedir.
Dükkanınızı açacağınız lokasyonun önemi, kira bedeli açısından önemlidir. Bir AVM’de veya işlek bir caddede dükkan açmanın aylık kira bedeli oldukça yüksek olabilir.
Küçük bir dükkanda kira bedeli ise 15.000 TL ile 50.000 TL arasında değişiklik gösterebilir. Sayacağımız bu ücretler içerisine depozito ve komisyon ödemelerinde dahil etmekte yarar bulunur.
Dükkanın açılış esnasında geniş yelpazede ürün çeşitliliği sunmak avantaj sağlamaktadır. Özellikle dükkanımızın içerisinde yer alacak ürün grupları altın ve gümüş materyalinin dışında bijuteri olur ise daha ekonomik gelebilir. Burada harcamanız gereken ürün maliyetleri 100.000 TL ile 500.000 TL arasındadır.
Dükkan açma konusunda gerekli olan vergi levhası ve şirket kuruluşu gibi işlemlerde ortalama olarak 10.000 TL ile 30.000 TL arasında bir bütçe ayırmanız gerekir.
Sosyal medya reklamları ve tabela gibi işlemler için 5000 TL ile 30.000 TL arasında harcamanız gerekebilir.
Takı dükkanlarının daha estetik bir hali ulaşması için raf sistemleri, aydınlatma ve vitrin düzenlemesi için birtakım masraflar yapılması gerekir.
Bu masraflar konusunda ortalama olarak 50.000 TL ile 200 bin TL arasında bütçe ayırmanız gerektiğini söylememizde yarar vardır.
Takı dükkanı açmak, doğru stratejiler ile süreç yönetildiği takdirde kazançlı bir iş modelidir. Başlangıç maliyetleri her ne kadar yüksek olsa da iyi bir lokasyonda açtığınız dükkan sayesinde karlı gelir elde etmeniz mümkündür.
Sizler de girişimcilik ruhuna sahip iseniz ve bu dükkanı bir an önce açmak için girişimde bulunmak istiyorsanız, yazının devamını okumaya devam edebilirsiniz.
Şirketinizi açma esnasında şahıs şirketimi yoksa limited şirket mi olacağına karar vermelisiniz. Kolay ve düşük maliyetli bir kurulum türü olan şahıs şirketi, vergi dairesine başvurma yöntemiyle açılmaktadır.
Takı dükkanı açmak
Ancak daha kurumsal anlamda hizmet vermeyi isteyen kişiler için ise limited şirket modeli kabul görmektedir. Bunun için noter işlemleri ve muhasebeci desteği almanız gerekmektedir.
Bulunduğunuz belediyeye iş yeri açma ve çalışma ruhsatı konusunda başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru esnasında; kimlik fotokopisi, vergi levhası, kira sözleşmesi ya da tapu ve itfaiye uygunluk raporunu teslim etmeniz gerekir.
Şirket kurulum işlemlerini tamamladıktan sonra vergi dairesine başvurduktan sonra vergi levhasını almanız gerekmektedir.
Takı dükkanı açabilmek için bağlı olduğunuz esnaf odasına kayıt yaptırmanız gerekmektedir.
Yanınızda personel çalıştırmayı düşünüyorsanız, SGK’ya başvurarak iş yeri kaydı yaptırmanız gerekir.
Şahıs şirketi dışında Limited şirket kurmayı planlıyorsanız, ticaret sicil gazetesinde tescil ettirmeniz gerekir.