arama
     
     

    Organik Yiyecek Pazarı Açmak Maliyeti 2025

    Organik yiyecek pazarı açmak
    • 1 Star
      Loading...

    Organik yiyecek pazarı açmak, son zamanlarda insanlar tarafından yönelim sağlanan bir alan olarak geçmektedir. Türkiye’de sağlıklı yaşam bilincinin hızla artış görülmesi ile birlikte organik yiyeceklere olan ihtiyaç da artmaktadır.

    Bu sebeple insanlar yalnızca lezzet dışında yiyeceklerin üretim sürecine de dikkat kesilmektedir. Bunun beraberinde yiyeceğin içeriği ve doğaya olan etki seviyesi de önemli hale gelmektedir. Organik gıda sektörüne yatırım yaparak ilerleme kaydetmek akıllıca bir yatırım şekli olacaktır.

    Organik yiyecek pazarı açmak

    Organik yiyecek pazarı açmak

    Hem karlı olması hem de toplumsal fayda sağlaması yönüyle ön plana çıkan bir alandır. Organik yiyecek pazarı açmak için gerekli olan bir takım adımlar bulunmaktadır ilk önce maliyet tablosunun iyi şekilde ayarlanması gerekmektedir. Bunun için maliyet tablosu kısmına şunları ekleyebiliriz:

    1-Dükkan Kirası ve Kurulum Maliyetleri

    Dükkanımızı açacağınız lokasyona göre kira bedeli de büyük değişiklik göstermektedir. Şehir merkezi olan yerler daha pahalı olarak listelenmektedir. Bunun için dükkan kirasını İlk 3 ay peşin verdiğinizi düşünecek olursak ortalama 45.000 TL ile 90.000 TL arasında ödemeniz gerekir.

    Bunun yanı sıra 2 ay depozito için 30.000 TL ile 60.000 TL arasında, tadilat ve dekorasyon işlemleri için 30 bin TL ile 100.000 TL arasında harcama yapabilirsiniz.

    2-Ürün Teminleri ve İlk Stok

    Organik sebze, meyve, kuru gıda, bakliyat süt, yoğurt, peynir, yumurta, organik atıştırmalıklar, bal ve sertifikalı zeytinyağı gibi ürünler için ortalama olarak 80.000 TL ile 225.000 TL arasında bir bütçe ayırmanız gerekebilir. Bazı ürünlerin günlük veya haftalık tedarik gerektireceğini unutmamanız gerekir.

    3-Ekipman ve Gerekli Olan Malzemeler

    Organik yiyecek pazarı açabilmek için soğutucu dolabı, terazi ve tartı sistemleri gibi ekipmanlara ihtiyaç duymaktasınız. Bunun yanı sıra yazar kasa, barkod sistemi, bilgisayar ve güvenlik kamerası gibi sistemlere de ihtiyacınız olur.

    Harcamanız gereken bedel ise 40.000 TL ile 90.000 TL arasında değişiklik gösterecektir. Süt ürünleri ve sebzelerin bozulmadan saklanabilmesi için soğutucu dolaplara kesin olarak ihtiyaç duyarsınız.

    4- Resmi İşlemler ve Yasal Belgeler

    Gerekli olan yasal kayıtları ve ruhsatları alabilmeniz için 11.000 TL ile 27.000 TL arasında masraf yapmanız gerekmektedir.

    5- Personel Giderleri

    2 kişi personel ile çalışacağınızı düşünecek olursak 45.000 TL ile 60.000 TL arasında maaş ödemeniz gerekir. Bunun yanı sıra SGK ve prim giderleri için 10.000 TL ile 15.000 TL arasında bütçe ayırmanız gerekir.

    6- Sosyal Medya Reklamları ve Pazarlama Masrafları

    Sosyal medya yönetimi kampanyalar ve afiş gibi giderler için yaklaşık olarak 17 bin TL ile 40.000 TL arasında masraf yapmanız gerekebilir.

    Organik Yiyecek Pazarı Açmak İçin Gerekli Olan Adımlar

    Organik yiyecek pazarı açmak, girişimcilere birbirinden farklı cazip fırsatları sağlamaktadır. Belli hazırlıkları yapıp, dikkat etmeniz gereken unsurları yerine getirdiğiniz takdirde sıkıntı yaşamanız daha az bir olasılıktır. Bunun için yapmanız gereken adımlar;

    • İlk olarak işe pazar araştırması ile başlamanız gerekir. Hedef kitlenizin kimlerden oluştuğunu, rekabetinizin nasıl şekillendiğini iyice analiz etmeniz gerekir. Özellikle büyük şehirlerde organik ürünlere olan talep daha fazla olacaktır. Dolayısıyla lokasyon seçiminizi buna göre ayarlamanız gerekir.
    • Organik ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onay alması gerekmektedir. Ayrıca satış yapacağınız ürünlerin de sertifikaya sahip olması gerekmektedir.
    • İş yeri açma ve çalışma ruhsatı, organik ürün sertifikaları, gıda sicil belgesi ve işletme kayıt belgesi, vergi levhası ve oda kaydı gibi belgeleri almanız gerekmektedir.
    • Online satış kanalı kurarak, satışlarınızı genişletebilirsiniz. Organik ürünlerin dijital platformlarda daha çok ilgi göreceğini de unutmamanız gerekir. Bir e-ticaret sitesi kurarak, Türkiye’nin farklı yerlerine satış yapabilirsiniz.

     

    okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI