Noter açmak, pek çok hukuk mezunu veya kariyer planlamasını farklı şekilde yapan kişiler tarafından tercih edilen bir sektördür. Noterler, toplum düzeninin iyi şekilde işlemesi, devlet ve birey arasındaki yapılacak işlemlerinin resmi zeminde yürümesi ve bireyler arasındaki ilişkinin güvence altına alınması açısından son derece önemli bir iş yapmaktadırlar.
Noter dendiğinde yalnızca bir imza onay makamı akıllara gelmemelidir. Bunun beraberinde sözleşmelerin güvenli hale getirilmesi, farklı işlemlerin kayıt altına alınması ve resmi evrakların hukuki gerçekliğinin sağlanması adına son derece önemli bir meslektir.
Noter açmak
Noter olmak, düşünüldüğü gibi kolay bir süreci içermez. Bunun beraberinde noter açmak için gerekli olan adımlar atılmalıdır. Noterlik sıralamasında uygun yere gelerek sonrasında noterlik açabilmesi için şu adımları izlemesi gerekir:
İÇİNDEKİLER
Ülkemizde noterlik makamları, Adalet bakanlığınca belirlenen sınıflara göre sıralanmaktadır. Bunlar; 1. sınıf, 2. sınıf ve 3. sınıf noterlikler olarak geçmektedir. Makamlar boşaldığında Resmi Gazete’de ilanı verilmektedir.
Mevcut ilanda yer alan noterlik için noterlik sıralaması içinde bulunan adayların başvuru süresi içinde talepte bulunması mümkündür.
Adalet Bakanlığı tarafından başvuru ve değerlendirmeler yapılmaktadır. Sonrasında gerekli şartları taşıyan ve uygun sıralamaya sahip olan kişiler noterlik makamını atanmaktadır.
Atamanın yapılması ile birlikte o kişi, noterlik bürosunu kurma ve gerekli olan donanımları temin etme konusunda sorumludur. Bu aşamadan sonra ofis kiralama, teknik ekipmanlar, çalışanların istihdam edilmesi gibi işlemlerin yapılması gerekir.
Noter olarak görev yerine atandıktan sonra yemin edilmeli ve resmi açılışını yapılması ile birlikte göreve başlanmalıdır.
Noter açmak, yüksek sorumluluk bilinci, mesleki disiplin ve hukuki bilgi birikimi isteyen bir alandır. Dışarıdan bakıldığında genel olarak noterlerin yaptıkları işler belgeleri onaylamak gibi düşünülebilir. Ancak noter olmak demek her işlemde dikkatli olmayı, mevzuata uygun davranmayı ve tarafsız kalmayı gerektirmektedir.
Noterlik makamına ulaşabilmek için gerekli olan şartları taşımak gerekmektedir. Hukuk fakültesinden mezun olmak, gerekli stajları ve avukatlık tecrübesini yapmış olmak, sınav sürecini başarılı şekilde tamamlamak ve noterlik sıralamasında yer almak gerekmektedir.
Bu sürecin sonucunda kendi noterlik büronuza sahip olabilir ve hukuk alanında güvenilir bir otorite kurabilirsiniz. Sizler de hukuk alanında kariyer yapmayı planlıyorsanız şu şartları taşımanız gerekir:
Noterlik mesleği yapabilmek için ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekir.
Noter olmanın bir diğer şartlarından birisi de hukuk fakültesinden mezun olmak gerekmektedir. Türkiye’deki veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurt dışında yer alan hukuk fakültelerinden mezun olmak zorunludur.
Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra en az 1 yıl staj yapmak gerekmektedir. Bunun beraberinde avukat ruhsatının da alınması gerekmektedir. Özellikle bu ruhsata sahip olmak noterlik başvurusu için temel gerekliliklerden birisidir.
Noter açmak
Noterlik için doğrudan atama yapılmayacağından, en az 5 yıl boyunca avukatlık yapmış olmak gerekmektedir. Veyahut yargı organlarında görev almış olmanız gerekmektedir. Bu kriterde noterlik sistemini girme konusunda son derece önemlidir.
Ağır ceza gerektiren suçlar, ahlaki ve mesleki itibarla bağdaşmayan fiillerden hüküm giymemiş olmak şart olarak koşulmaktadır.
Noter olmaya karar veren kişilerin Adalet Bakanlığı’na bağlı Noterlik Dairesi Başkanlığı’na başvurduktan sonra noterlik siciline kayıt yaptırması gerekmektedir.