arama

    Araba Tamircisi Açmak Maliyeti 2025

    Araba tamircisi açmak

    Araba tamircisi açmak, girişimciler tarafından yönelim sağlanan bir sektör olarak görülmektedir. Günümüzde ülkemizde istikrarlı biçimde büyümesini sürdüren bir alan olarak görülmektedir. Var olan araç sayısının zaman içerisinde artış kazanması ve bunun beraberinde de otomatik olarak tamir ve bakım hizmetlerinde getirmektedir.

    Bu sektöre yönelmeden önce dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Araba tamirciliği, doğru lokasyon içerisinde açıldığında ve kaliteli hizmet sunulduğunda karlı bir iş olarak görülür. Ustalık belgesine sahip ve alanında tecrübe sahibi olan kişilerin kendi işini kurması adına önemli bir fırsat olarak görülür.

    Araba tamircisi açmak isteyen kişilerin ayırması gereken maliyet tablosu birçok faktöre göre değişkenlik göstermektedir. Dükkanın yer alacağı konum, büyüklüğü, çalışan sayısı ve kullanılacak ekipmanlar maliyet tablosunu etkilemektedir. Sayılabilecek maliyet giderleri ise şöyledir:

    1-Dükkan Kirası ve Tadilat İşlemleri

    İnsanların yoğunluklu olarak uğradığı bir cadde üzerinde açılacak olan dükkanın kirası her şehre göre farklı olacaktır. Dükkanın içinin tamirhaneye uygun vaziyette dizayn edilmesi gerekmektedir.

    Araba tamircisi açmak

    Araba tamircisi açmak

    Bunun için gerekli olan tadilatı yapmalı, zemin kaplama, elektrik altyapısı ve havalandırma sistemini de bu gidere eklemeniz gerekir. Ortalama 50.000 TL ile 150.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

    2-İş Yeri Açılış ve Ruhsat Masrafları

    Ruhsat başvurusu, oda kaydı ve vergi levhası gibi yasal işlemler konusunda birtakım ücretlerin ödenmesi gerekmektedir. Bu masraflar 10.000 TL ile 20.000 TL aralığındadır.

    3-Makine ve Ekipman

    Oto tamiri dükkanlarında bulunması gereken el aletleri, lift, hava kompresörü, arıza tespit cihazı ve akü test cihazı gibi farklı ekipmanların bulunması gerekmektedir. Burada gider kalemi 100.000 TL ile 300 bin TL arasında değişiklik göstermektedir.

    4-Personel Masrafları

    Yalnız çalışmaktan ziyade bir usta ve bir çırak ile çalışacaksınız personel maaşlarında maliyet giderini eklemeniz gerekmektedir. Personel maaşları dışında SGK primleri ve diğer yan giderlerde işletme bütçesi içerisinde yer almalıdır. Burada ise 20.000 TL ile 50.000 TL arasında ödeme yapmanız gerekir.

    5-Yedek Parça ve Sarf Malzeme İlk Stoku

    Hizmet yapabilmek adına balata, buji, yağ filtresi ve motor yağı gibi ürünlerin ön stok içerisinde yer alması gerekir. Harcamanız gereken gider ise 30.000 TL ile 70.000 TL aralığındadır.

    Araba Tamircisi Açmak İçin Gerekli Belgeler

    Araba tamircisi açmak, bağımsızlık ve yüksek gelir sağlaması sebebiyle kârlı bir iş olarak görülür. Doğru strateji ve planlama sağlandığı takdirde sürdürülebilir bir meslektir. Kendi oto tamircinizi açmak için doğru lokasyon seçimi ile işe başlamanız gerekir.

    Özellikle şehir girişleri, sanayi siteleri ve otoyollara yakın bölgeler avantaj sağlayan lokasyonlar arasındadır. Öte yandan yerine getirilmesi gereken birtakım yasal prosedürler bulunmaktadır.

    Maliyet tablosunu kendi sermayenize göre ayarladıktan sonra bu belgelerin eksiksiz şekilde hazırlanması gerekmektedir. İş yeri açabilmek için gerekli olan yasal prosedürler şöyledir;

    1-Ustalık Belgesi

    Milli Eğitim Bakanlığı veya mesleki yeterlilik kurumu tarafından onaylı ustalık belgesi gerekmektedir. Oto tamir alanında hizmet verebilmek için ustalık belgesine ihtiyaç duyacaksınız.

    2-İş Yeri Açma Ruhsatı

    Belediyeden alınması gereken iş yeri açma ruhsatı için toplanması gereken birtakım evraklar bulunmaktadır. Bunlar; tapu fotokopisi veya kira kontratı, vergi levhası, yapı kullanım izin belgesi, itfaiye uygunluk raporu, ustalık belgesi ve oda kayıt belgesi şeklindedir.

    3-Oda Kaydı

    Bağlı olduğumuz Esnaf ve Sanatkarlar odasına kayıt olmanız gerekmektedir.

    4-SGK ve İŞKUR kaydı

    Yanınızda personel çalıştırmayı planladıysanız SGK kaydı yaptırmanız gerekmektedir.

    5-Vergi Levhası

    Bağlı olduğunuz vergi dairesine başvuru yaparak gelir vergisi mükellefi olarak kayıt açtırmanız gerekmektedir. Bu aşamada mali müşavirden destek alabilirsiniz.

     

    okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI