Ayakkabı dükkanı açmak isteyen kişiler, genellikle girişimciler ve yatırımcılar arasında bulunmaktadır. Özellikle kendi işinin yönetmek isteyen kişiler için heyecan verici bir alternatif olarak geçer. Günümüzde giyim ve ayakkabı sektörü yoğunluklu olarak talep gören bir alan olarak geçmektedir.
Ayakkabı dükkanı açmayı isteyen yatırımcılar için ilk olarak yatırım maliyetlerini doğru şekilde hesaplamaları gerekir. 2025 yılı içerisinde enflasyon ve ekonomik düzenine bağlı olarak maliyet alanı değişiklik göstermektedir.
Ancak bu değişikliklere bağlı kalmaksızın doğru planlama ile karlı bir iş kurabilmek mümkün olmaktadır. İş kurma evresinde gerekli olan maliyet süreci ve resmi evrakların ayrıntılı şekilde tamamlanması gerekmektedir.
Ayakkabı dükkanı açmak
Bu yazı içerisinde sizler için ayakkabı dükkanı açmak konusunda gerekli olan maliyet ve resmi belgeler konusuna değineceğiz. Maliyet gider tablosunu şöyle açıklayabiliriz;
İÇİNDEKİLER
Mağazanızı açacağınız lokasyon, son derece önemli bir unsurdur. Özellikle işlek caddeler, AVM’ler veya ticaretin yoğunluklu olarak işlemcili bölgelerde mağaza kiralamanın bedeli daha yüksek olacaktır.
Büyük şehirlerde işlek bir caddede mağaza kiralamanın bedeli 25.000 TL ile 75 bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Küçük şehirlerde işlek caddelerde mağaza kiralamanın bedeli ise 10.000 TL ile 30.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Mağazanızın dekorasyon ve raf sistemlerine göre ayırmanız gereken bedel ise 100.000 TL ile 250 bin TL arasında değişebilmektedir.
Mağazanızın kuruluş esnasında stok durumuna da dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle ilk etapta yeterli anlamda ayakkabı stoku oluşturabilmek için 200 bin TL ile 500 bin TL arasında masraf yapmanız gerekebilir.
Şahıs şirketi kurmanın maliyeti 1500 ila 3000 TL arasında değişiklik gösteriyorken, limited şirket kurmanın maliyeti ise 5000 TL ile 10.000 TL arasında değişmektedir. Ayrıca anonim şirket için başlangıç sermayesinin 50 bin TL olarak olabileceğini söylemek de yarar bulunmaktadır.
Ayakkabı dükkanı açmak, başlangıç için yüksek maliyet gerektiren bir alan olarak geçmektedir. Ancak yüksek maliyet içermesi doğru stratejiler ile ilerlendiğinde kar getirebilecek bir iş olmaktadır. İş sürecine girmeden önce detaylı bir bütçe planı yapmalı ve hedef müşteri kitlesini iyi şekilde belirlemelisiniz.
Ayakkabı dükkanı açmak
Öte yandan yasal süreçleri eksiksiz tamamlamalı ve bu yönde ilerleme kaydetmelisiniz. Başarılı bir işletme açabilmek için iyi bir ürün yelpazesine sahip olmanız dışında müşteri memnuniyetine de odaklanmanız gerekmektedir.
Ayrıca yalnızca fiziksel anlamda dükkan açmanın dışında, dijital olarak satışa açılmanız gerekmektedir. Uzun vadeli olarak başarı elde edebilmek adına doğru yönetim ve disiplinle ilerlemelisiniz. Ayakkabı dükkanı açabilmek için gerekli olan belgeler şu şekildedir;
Kimlik fotokopisi, vergi dairesinden alınacak mükellefiyet belgesi, ikametgah belgesi, iş yeri kira kontratı ya da tapu fotokopisi ve mali müşavir ile yapılan sözleşme şeklindedir.
Belediye ruhsat işlemleri için gerekli olan belgeler; itfaiye uygunluk raporu, yapı kullanım izin belgesi, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı şeklindedir.
Şirket türüne bağlı olarak ilgili odaya başvuru yapmak gerekmektedir. Belgeleri eksiksiz şekilde tamamladığınızda işletmenizi resmi olarak açma yetkiniz bulunmaktadır. Böylelikle satış yapmaya da direkt olarak başlayabilirsiniz.