Diş kliniği açmak diş hekimleri tarafından finansal kazanç sağlaması dışında kariyer anlamında bağımsızlık kazanmaları adına önemli bir konudur. Süreç içerisinde yalnızca hekimlik becerilerine ihtiyaç duyulmaz.
Bunun yanı sıra gerekli olan bürokratik adımlar ve maddi yatırımlarda bulunmaktadır. Ortalama anlamında bir maliyet tablosu belirlemek, sonrasında sıkıntı yaşamamak adına önemlidir kapsamlı bir şekilde iş planını oluşturarak olası sorunlardan kaçınmak mümkündür.
İşyerini açmadan önce dikkat edilmesi gereken temel noktalar bulunmalıdır. İlk olarak diş hekimliği diplomasına sahip olmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra diş kliniği açmak için Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alınması zorunlu bir adımdır. Öte yandan açacağınız klinik yeri, yönetmelik tarafından belirlenmiş teknik ve hijyenik koşulları sağlaması gerekmektedir.
Diş kliniği açmak
Ortaklık sistemlerle açacağınız kliniklerde ise bulunacak her hekimin kendi adına ruhsatının bulunuyor olması gerekmektedir. Diş kliniği açmanın maliyeti kullanılacak ekipmanın kalitesini, Kliniğin büyüklüğü ve lokasyonuna göre farklılık gösterebilir. 2025 yılı kapsamında ortalama anlamda maliyet tablosu şöyledir;
İÇİNDEKİLER
Kliniğinizin yer alacağı lokasyon daha kolay bulunabilir ve araçla ulaşım sağlanabilir lokasyondaysa, tercih edilebilirliği bir o kadar fazladır. Aynı zamanda Büyük şehirlerde ödenecek olan kira miktarı da bir o kadar artış göstermektedir.
Ortalama anlamda bir kira bedeli aylık 15.000 TL ile 50.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kliniğe harcayacağınız tadilat ve dekorasyon işlemleri ise 100.000 TL ile 300.000 TL aralığındadır.
Klinik içerisinde yer alacak olan malzemeler; kompresör ve aspirasyon sistemi, sterilizasyon cihazları, röntgen cihazı ve diş ünitesi şeklindedir. 1 adet diş ünitesinin fiyatı 200 bin TL ile 350 bin TL aralığındadır.
Röntgen cihazının fiyatı ise 80.000 TL ile 200.000 TL aralığında belirlenmektedir. Kompresör ve aspirasyon sistemi ise 20.000 TL ile 60.000 TL aralığındayken, su sterilizasyon cihazları 30 bin TL ile 100.000 TL aralığındadır.
Bilgisayar donanımı ve hasta takip yazılımı için ortalama olarak 30.000 TL ile ₺70.000 TL aralığında masraf yapmanız gerekebilir.
Yasal işlemler ve danışmanlık masrafları içerisinde mali müşavir ücretleri, vergi danışmanlığı ve ruhsat işlemleri yer almaktadır. Burada harcamanız gereken miktar ise 10.000 TL ile 25.000 TL aralığında değişiklik göstermektedir.
Dolgu malzemeleri, steril sarf malzemeleri, el aletleri ve maske gibi ürünler için 10.000 TL ile ₺30.000 aralığında değişiklik göstermektedir.
Diş kliniği açmak
Diş kliniği açmak, kliniğin yer alacağı konuma, hekimin uzmanlığına ve hizmet çeşitliliğine göre iyi kazanç getiren bir sektördür. Diş kliniği açma kararı verdiğinizde bu sizlere hem özgürlük hem de bunun beraberinde büyük bir sorumluluk getirecektir.
Doğru planlama ile kaliteli hizmet sağlayarak hasta memnuniyetini koruyabilirsiniz. Bunun beraberinde başarılı bir kariyer planı çizmiş olursunuz. Klinik açmak için gerekli olan bazı resmi belgeler ve alınması gereken izinler bulunmaktadır.
Klinik açabilmenin en önemli ilk adımı hekimin diş hekimliği diplomasının olması gerektiğidir. Klinik ruhsat başvurusunun temel belgelerinden birisi olarak sayılmaktadır.
Zorunlu bir kriter sayılmasa da ortodonti veya diğer diş alanlarında uzmanlık gerektiren hizmet verilecekse ilgili alanda uzmanlık belgesinin bulunuyor olması gerekmektedir.