Eczane açmak, hem toplum sağlığı hem de girişimciler tarafından oldukça önemli bir alan olarak görülür. Sağlık sektöründe önemli bir parça olarak bilinen eczaneler, sürdürülebilir yönüyle gelir sağlayan işletmelerdir. Eczane açma konusunda yalnızca rafları ilaçlarla doldurmak fikri akıllara gelmemelidir.
Bunun yanı sıra açma konusunda gerekli olan yasal prosedürleri yerine getirmeli ve mesleki yeterliliğe de sahip olmanız gerekmektedir. Sizler için bu yazı içerisinde rehberlik edebilmesi adına eczane açma sürecinin maliyetini ve gerekli yasal adımları anlatacağız.
İlk olarak eczane açmak için gerekli olan şartlar bulunmaktadır. Beklenen şartlar mesleğin güvenilirliğini ve sağlık hizmetlerinin kalitesini korumak amacıyla yapılmaktadır. Eczacılık diploması başlıca aranan şartlar arasında yer almaktadır.
Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, eczacılar odasına kayıtlı olmak, herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor olmak, eczacılık ruhsatına sahip olmak, SGK ve vergi borcu bulunmamak gerekmektedir. 2025 yılı kapsamında eczane açmanın maliyetleri ise şu şekilde sıralanabilir:
İÇİNDEKİLER
Eczane açarken yapılması gereken harcama giderleri açılacak olan bölgeye ve eczanenin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Hastane yakınlarında ve iyi bir lokasyonda açacağınız eczane, çok daha tercih edilen bir yer olacaktır.
Kira bedelleri ise bölgeden bölgeye göre değişiklik gösterecektir. Büyükşehir kapsamında düşünüldüğünde aylık bir kira 20.000 TL ile 60 bin TL’yi bulabilmektedir. Eğer satın alınacak ise 2 ila 5 milyon TL’lik bir yatırımı kapsayabilmektedir.
Eczane içerisinde yer alacak tezgah bir gülü raf sistemleri, bekleme alanı ve ilaç dolapları gibi bölümler için birikim ayrılması gerekir. Bu durum eczanenin iç dizaynı, estetiği ve fonksiyonel olması konusunda önemlidir.
Ortalama olarak bir beden söylenecek ise 250.000 TL ile 500.000 TL arasında olduğunu söylemek mümkündür.
Teknolojik altyapı için 50.000 TL ile 100.000 TL arasında bütçe gerekmektedir. Reçete takip sistemleri, bilgisayarlar, eczane yönetim yazılımı ve barkod okuyucular gibi ekipmanlara ihtiyaç duyacaksınız.
Bir takım yerlerden alınması gereken belgeler bulunmaktadır. Belediye ruhsat harçları, oda kayıt ücretleri Sağlık Müdürlüğü’nden alınacak ruhsat bedeli gibi belgeler için toplamda 20.000 TL ile 40.000 TL arasında harcama yapmanız gerekebilir.
Eczaneyi açtığınız andan itibaren raflarda ilaçların bulunuyor olması gerekmektedir. Medikal ürünler, dermokozmetik ürünler ve reçeteli ve reçetesiz ilaçlar için başlangıçta 300 bin TL ile 600 bin TL arasında stok yapmanız gerekebilmektedir.
Eczane açmak için ciddi bir mesleki bilgi birikimi ve yasal sorumluluk gerekmektedir. Yalnızca bunlar dışında önemli bir maddi kaynağın da bulunuyor olması gerekmektedir.
Doğru strateji ile planlandığında finansal anlamda ve toplumsal fayda sağlayan bir iş modelini benimsemek mümkün olmaktadır. Eczane açarken gerekli yasal belge ve prosedürler ise şu şekildedir:
Eczane açmayı planladığınız şehirdeki il Sağlık müdürlüğü’ne başvuru yapmanız gerekmektedir.
Eczane açmak
Burada sizlerden istenecek olan belgeler; eczacılık diplomasının aslı ve fotokopisi, nefis cüzdanı fotokopisi, adli sicil kaydı, oda kayıt belgesi, tapu veya kira kontratı, vergi levhası, eczane krokisi ve yer planı, ruhsat harç bedelinin ödendiğine dair makbuz şeklindedir.
Eczacı olarak faaliyet sürdürebilmeniz için eczacılar odasına kayıt olmanız gerekmektedir. Oda kaydı olduktan sonra ruhsatınızı alabilirsiniz.
Bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almanız gerekmektedir. Öte yandan yangın raporu, çevre uygunluk belgeleri ve iş yeri krokisi gibi belgeleri de talep edebilirsiniz.
SGK ile anlaşmalı bir eczane olabilmek için SGK ile sözleşme yapabilirsiniz. Bunun sebebi ise reçeteli ilaç satışlarının zorunlu olmasından kaynaklanmaktadır.