Kitapçı açmak isteyen kişilere bu fikir hem heyecan verici hem de anlamlı bir girişim olarak geçmektedir. Kitapları olan tutkusunu iş planı olarak hayata geçirmek isteyen kişiler için oldukça iyi bir fikirdir. Özellikle kültürel bir ortam yaratmak isteyen kişiler, kitapçı açarak bu iş modelini yürütebilir.
Kitapçılık sektörü dendiğinde yalnızca raflarda kitapların yer alması ve müşterilerin gelmesi fikri akıllara gelmemelidir. Müşteri beklemekten daha fazlasını da gerektiren bir iş olarak geçmektedir. Kitap satışı konusu büyük online mağazalarla kitapçıların rekabet etmesine neden olmaktadır.
Dolayısıyla klasik bir kitapçı yaratmaktan ziyade bir kafe konsepti veya ikinci el kitap satışı gibi bir alan üzerine yoğunlaşabilirsiniz. Peki, kitapçı açmak için gerekli olan maliyet tablosu nedir? İşte, sizler için derlediğimiz kitapçı açma konusunda gerekli olan maliyetler…
İÇİNDEKİLER
Kitapçı açmak için dükkan kirası hesaplaması yapılmalıdır. Müşteri potansiyelini yakalayabilmek adına kitapçının olacağı lokasyon da büyük önem taşır. Kültürel merkezleri yakınlığı, üniversite çevresi veya işlek caddeler üzerinde açabilirsiniz. Bu tarz içecek yerlerde açtığınız dükkanın kirası da doğrudan artış gösterecektir.
Kitapçı açmak
Tadilat masrafları dediğimiz kısım içerisinde raf sistemleri, ışıklandırma ve iş dekorasyon malzemeleri gibi unsurlarda yer almaktadır. Tadilat masrafları için gerekli olan bütçe ise 50.000 TL ile 100.000 TL arasında değişiklik gösterebilir.
Kitapçı açmaya karar verdiğiniz andan itibaren kitap tedariğini de etkili şekilde sağlamalısınız. Kitapların teminatını ilgili yayınevlerinden veya dağıtımcılardan toptan şekilde satın alabilirsiniz. Açtığınız kitapçı daha çok küçük bir ölçekte yer alıyor ise başlangıç stoğu için harcayacağınız bütçe 100.000 TL ile 250.000 TL arasında değişiklik gösterebilir.
Orta ölçekli bir kitapçı için bu durum 250.000 TL ile 500 bin TL arasında değişiyorken, büyük çaplı mağaza için 500 bin TL ve üzerinde görülebilmektedir.
Satış danışmanı veya kasiyer ile birlikte çalışmayı düşünüyorsanız personel giderlerini de hesaplamalısınız. Asgari ücret üzerinden düşünüldüğünde personellerinizin maaşı güncel asgari ücrete denk olmalıdır.
İşletim açabilmek için yasal gereklilikleri muhakkak yerine getirmelisiniz. Belediye ruhsatları ve izinleri için 3000 TL ile 10.000 TL arasında ödeme yapmanız gerekecektir. Vergi levhası çıkartma için ise 5000 TL ile 10.000 TL arasında bir miktar ayırmalısınız.
Kitapçı açmak, maddi ve manevi yönden düşünüldüğünde oldukça tatmin edici bir iş olarak geçer. Maliyetler konusu için ilk olarak başlangıç sermayesinin iyi ayarlanması gerekir. Kazanç sağlayabilmek adına doğru konum, müşteri ilişkilerini iyi şekilde yakalama ve pazarlama stratejileri ile mümkün olur.
Bu sektörde uzun vadeli başarı yakalayabilmek adına yenilikçi bir yaklaşım sergileyebilirsiniz. Gerekli olan belgeler ise şu şekildedir:
Kitapçı açma esnasında anonim şirket, şahıs şirketi veya limited şirket olarak kurabilirsiniz. Çoğunluğun tercih ettiği türler şahıs veya limited şirket olarak geçmektedir. Vergi dairesinden vergi levhası, Ticaret Odasına kayıt belgesi, şirket kuruluş sözleşmesi ve noterden imza sirküleri belgelerine ihtiyaç duymaktasınız.
Kitapçı açmak
Almanız gereken diğer belgelerden birisi de işletme ruhsatları olarak geçer. Belediyeden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre izin belgesi ve itfaiyeden yangın güvenliği raporu almanız gerekmektedir.
Dükkanınız içerisinde bir personel çalışıyor ise o kişiye veya kişilere SGK kaydı yaptırmanız gerekir.
Toptan kitap alımları ve online satış işlemlerini takip edebilmek adına özel bir banka hesabı açtırmanız gerekir.