arama
     
     

    Lokanta Açmak Maliyeti 2025

    Lokanta açmak
    • 1 Star
      Loading...

    Lokanta açmak, gastronomi alanında ilerlemek isteyen girişimciler için önemli bir gelir kapısıdır. Bunun için ilk tercihlerden birisi lokanta açmak konusunda olmaktadır. Lokanta açarak hem lezzetli yemekler sunabilir hem de iyi geziler kazanabilirsiniz. Pek çok insanın ortak damak zevkine hitap etmek son derece cazip iş fikirlerinden birisi olmaktadır.

    Bu fikri hayata geçirebilmek için yalnızca iyi yemek yapmak yeterli olmayacaktır. Bunun beraberinde doğru planlama, etkili sermaye yönetimi, doğru lokasyon seçimi ve yasal işlemler gibi önemli adımları da yerine getirmeniz gerekir.

    Lokanta açmak

    Lokanta açmak

    Sizler için bu yazı içerisinde lokanta açmanın ortalama maliyetlerinden ve gerekli olan belgelere kadar tüm bilgileri derledik. İşte, lokanta açmak için ihtiyaç duyulan maliyet…

    1- Kira ve Depozito

    Büyük şehirlerde tutulacak olan bir dükkanın kira bedeli daima yüksek olacaktır. Ayrıca işlek bir caddede de yer kiralamak istiyorsanız aylık 30.000 TL’den başlayabileceğini unutmamanız gerekir. Depozitolar genel olarak 3 aylık kira bedeli kadar istenmektedir

    2- Dekorasyon ve Tadilat İşlemleri

    Açacağınız mekanı öncelikli olarak konseptini belirlemeniz gerekir. Eğer mekanda belli oranda tadilat yapma işlemlerine ihtiyaç duyulacaksa bu 200.000 TL ile 500 bin TL arasında masraf yapmanıza yol açabilir.

    3- Personel Giderleri

    Yanınızda çalışacak olan personeller için bir maaş tablosu belirlemeniz gerekir. Bunun için garson, şef, aşçı, kasiyer ve temizlik görevlisi gibi çalışanlara ödemeniz gereken aylık maaşlar olmalıdır. En az asgari ücretten başlayarak maaş ödemelerini ayarlayabilirsiniz.

    4- Lisans ve Ruhsat Masrafları

    Restoran açabilme konusunda almanız gereken birtakım belgeler bulunmaktadır. Bu belgeleri edinme esnasında sizlerden bazı ücretler istenmektedir. Açılış esnasında belediye, vergi dairesi ve Ticaret Odası gibi yerlere ödeme yapmanız gerekebilir. Bunun için ise 10.000 TL arasında bir rakam ayırmanız gerekir.

    5- İlk Stok ve Malzeme Alımları

    Lokantamızı açabilmek için ilk ürün stoğunu iyi şekilde ayarlamanız gerekir. Sonrasında sıkıntı yaşamamak adına bu noktaya dikkat etmek önemlidir.

    6-Mutfak Ekipmanları

    Endüstriyel mutfak malzemeleri güvendiğiniz bir yerden temin etmeniz gerekir. Bunun için ihtiyacınız olan buzdolabı, davlumbaz, tabak, çanak, peçetelik, çatal, kaşık, bıçak, ocak ve fırın gibi malzemeleri için yaklaşık 150.000 ile 300 bin TL arasında bütçe ayırmanız gerekiyor.

    Lokanta Açmak İçin Gerekli Olan Adımlar

    Lokanta açmak için maliyet tablosunu iyi şekilde ayarladıktan sonra bazı yasal ve operasyonel adımları tamamlamanız gerekir. Yapılması gereken adımlar ise şöyle sıralayabiliriz;

    1- İş Planı Hazırlama

    Başarılı bir kariyer planı çizebilmek için iş planı hazırlamanız gerekir. Bu plan içerisine rekabet analizi, menü içeriği, hedef kitle, gelir gider tahminleri ve fiyatlandırma stratejisine yer vermeniz gerekir.

    2- Lokasyon Seçimi

    Lokantanın tercih edilebilen bir yer haline gelmesi için lokasyon seçimine dikkat etmeniz gerekir nokta özellikle trafiğin yoğun olduğu ve işlek olan caddeler görünürlüğü yüksek alanlardır. Bu sebeple yakın çevrenizde benzer işletmelerin olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.

    3- Şirket Kurma Aşaması

    Vergi mükellefi olabilmek adına şahıs şirketi, anonim şirket veya limited şirket kurmanız gerekmektedir.

    Lokanta açmak

    Lokanta açmak

    4- Gerekli Ruhsatlar ve Belgeler

    Lokanta açmak için almamız gereken belgeler; iş yeri açma ve çalışma ruhsatı, Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaydı veya Ticaret Odası kaydı, vergi levhası, SGK iş yeri bildirgesi, gıda sicil belgesi, itfaiye uygunluk raporu ve hijyen belgesi şeklindedir.

    5- Menü Belirleme ve Tedarikçi Anlaşmaları

    Bir menü belirleyerek, bu menüyü hedef kitlenize göre belirlemeniz gerekir. İş yerlerini yakın bir yerdeyseniz hızlı ve doyurucu menüler ekleyebilirsiniz.

     

    okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI