arama

    Mimarlık Ofisi Nasıl Açılır? Adım Adım Rehber

    Mimarlık ofisi

    Mimarlık ofisi açmak isteyen kişilerin belli başlı izlemesi gereken yol haritası bulunmaktadır. Mimarlık sektörü, kendi içerisinde estetik ve işlevselliğin ön planda olduğu bir alan olarak geçer.

    Bunun yanı sıra yaratıcılık ve teknik bilgi ile birleştiği için bu alanı doğru şekilde yansıtmakta yarar bulunur. Kendi mimarlık ofisinizi açmak istiyorsanız ilk olarak özgün projeler üretmeye dikkat etmelisiniz.

    Özellikle kendi müşteri portföyünüzü de oluşturabilmek için bahsedeceğimiz adımları ayrıntılı şekilde inceleyip, ilerlemelisiniz. İşte, sizler için derlediğimiz mimarlık ofisi açmak için izlemeniz gereken yol haritası…

    1- İş Planı Hazırlama

    Mimarlık ofisi açmadan önce ilk olarak planlı hareket edebilmek için iş plan hazırlamanız gerekir. Bu durum istikrarlı bir şekilde ilerleme kaydedebilmeniz adına son derece önemli bir unsurdur. Mimarlık ofisi açmadan önce iyi bir iş planı hazırlamış olmanız gerekir. Bu anlamda konut, ticari yapılar veya iç mimari gibi projelerden birine veya birden fazlasına odak noktanızı belirlemelisiniz.

    Mimarlık ofisi

    Mimarlık ofisi

    Bulunduğunuz lokasyonda diğer mimarlık firmalarının hizmet verdiği alanları ve kuvvetli ve zayıf yönlerini ayrıntılı şekilde analiz etmelisiniz. Hangi mimarlık hizmetlerini sunacağınızı da belirleyerek, bütçe ve finans planı yapabilirsiniz.

    2- Yasal Prosedürleri Tamamlama

    Mimarlık ofisini kurmak için bir takım resmi prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Anonim şirket, şahıs şirketi veya limited şirket olmak üzere farklı şirket türleri arasından değerlendirmelerinizi yapabilirsiniz.

    Daha sonra vergi dairesine giderek, vergi levhası çıkartabilirsiniz bulunduğunuz şehirde var olan Ticaret odasına kayıt oluşturarak, şirketinizin resmi şekilde hizmet vermesini sağlayabilirsiniz. Yasal anlamda proje üretebilmeniz için mimarlık odasına kayıt olmanıza gerekmektedir. Bağlı olduğunuz belediyeden ofis açabilmek için gerekli izinleri de almalısınız.

    3- Lokasyon Seçimi ve Ofis İç Dizaynı

    Mimarlık ofisinizin yer alacağı lokasyon, potansiyel müşterilerinizi doğrudan etkilemektedir. Lokasyon belirleme aşamasında işlek bir bölgede veya şehir merkezinde olmasına dikkat edebilirsiniz. Ofisin yer alacağı bölgede toplu taşıma araçlarına yakın olması ve otopark imkanının bulunması gibi özellikleri de dikkat edebilirsiniz.

    Çalışma alanınız geniş olduğu sürece verimli çalışmanıza katkı sağlayacaktır. Şık ve fonksiyonel bir çalışma ortamı yarattığınız takdirde mimari kimliğiniz de başarılı şekilde yansıtacaktır.

    4- Teknik Donanım Ekipmanlarını Edinme

    Başarılı ve kaliteli projeler ortaya çıkarabilmek için bir takım yazılım ve donanımlara ihtiyacınız olur. Yüksek işlemci gücüne sahip olan bilgisayarları ve çizim tabletlerini temin etmek, sizlere katkı sağlayacaktır.

    Adobe Photoshop, 3ds Max, Revir ve SketchUp gibi profesyonel yazılımlar da ihtiyacınız olacak diğer unsurlardandır. Büyük boyutlu çizim yapabilmek adına 3D yazıcılar ve lazer kesicileri de ihtiyacınız olacaktır.

    5- Ekip Oluşturma ve İş Dağılımı

    Tasarım ve proje çizimleri için mimar ve iç mimar kadrosundan oluşması gerekmektedir büyümek için sağlam bir ekip oluşturmanız gerekir. İş dağılımını etkili şekilde yaptığınız takdirde daha verimli bir çalışma düzeni elde edebilirsiniz.

    Statik ve yapı güvenliği hesaplamaları için inşaat mühendisi, sunum ve katalog hazırlama konusunda grafik tasarımcı ve mali süreçleri yönetme konusunda muhasebe ve finans uzmanına ihtiyacınız olacaktır.

    6- Müşteri Kazanma ve Pazarlama Teknikleri

    Müşteri trafiğini arttırmak adına pazarlama stratejilerini en iyi şekilde belirlemeniz gerekir. Daha önce yapmış olduğunuz çalışmaları içeren bir portföy dosyası oluşturarak işe koyulabilirsiniz.

    Mimarlık ofisi

    Mimarlık ofisi

    Çalışmalarınızı içeren bir web sitesi kurabilir, sosyal medya ve Google reklamları kullanarak bilinirliğinizi arttırabilirsiniz.

    7- Finans Yönetimi ve Bütçe Planlaması

    Mimarlık ofisinizin aktif şekilde hizmet verebilmesi adına finansal yönetime etkili şekilde yapmanız gerekir. Başlangıç sermayesini belirleyecek bir bütçe belirledikten sonra verimli maliyet yönetimi yapmalısınız. Hizmetlerinizin ücretlendirme konusunu sektörünüze uygun şekilde belirleyebilirsiniz.

    8- Hukuki Güvence

    Mimarlık projelerinizde yaşanabilecek hukuki sorunların önüne geçebilmek adına her proje için detaylı bir sözleşme hazırlayabilirsiniz. Projeleriniz ve ofisiniz için sigorta poliçesi oluşturabilirsiniz. Tasarımlarınız için telif hakları ve patentler alabilmek adına gerekli başvuruları yapabilirsiniz.

     

    okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI