Optik mağaza açmak isteyen kişiler, bu alanda iyi şekillerde kazanç sağlamak adına istemektedirler. Bu alanda gerekli olan maliyetleri ve belgeleri araştırmadan önce koşulların da iyi şekilde kavranması gerekir. Türkiye’de günümüz koşullarında optik açmanın gerekli olan koşullarından birisi de; 2 yıllık optisyenlik bölümünü bitirmektir.
Optik mağaza açmak için gerekli olan maliyet tablosunun da ayrıntılı şekilde incelenmesi gerekir. Başlangıç aşamasında ciddi miktarda yatırım maliyeti gerekebilmektedir.
Optik mağazası açmanın maliyetleri farklı kalemlerde değerlendirilir. Başlıca unsurlar içerisinde dekorasyon, mağaza kirası, stok maliyetleri ve ruhsat işlemleri gibi başlıklar yer alır.
İÇİNDEKİLER
Optik mağazanızı açmak istediğiniz konum, satış yapma ihtimalinizi direkt olarak etkiler. AVM içerisinde veya işlek bir cadde üstünde açacağınız mağaza ile daha fazla müşteriyi çekme olasılığınız bulunur.
Optik mağaza açmak
Bunun beraberinde kira bedelleri de az veya yüksek seviyede olacaktır. Mağaza içi büyüklüğüne göre dekorasyon konusunda harcama yapacağınız maliyetlerde değişiklik gösterecektir.
Optik mağaza içerisinde satışını yapacağınız ürünler; numaralı gözlükler, lensler, aksesuarlar ve güneş gözlükleri olarak sıralanabilir. Mağaza açılışı esnasında ilk stok için ayırmanız gereken 500.000 TL ve üstü bir yatırım yapmanız gerekebilir.
Mağazanızı aktif olarak açabilmek için birtakım yasal izinlere ihtiyaç duyarsınız. Bu süreç içerisinde başvuru yapmanız gereken yerlere harçlar ve danışmanlık ücretleri ödemeniz gerekir.
Optik mağaza içerisinde en az bir optisyen çalıştırma zorunluluğu bulunur. Bunun beraberinde satış danışmanları ve kasa personeli gibi çalışanlara da ihtiyaç duyabilirsiniz. Ortalama maaş giderlerinin 40.000 TL ile 80.000 TL arasında değişiklik gösterdiğini söylemek mümkündür.
Mağazanızın duyurusunu yapabilmek için pazarlama stratejileri ve reklamları kullanabilirsiniz. Bu esnada dijital pazarlama uzmanı ile çalışabilir ve bu alanda da pazarlama bütçesi ayırabilirsiniz.
Optik mağaza açmak, düşünüldüğünde oldukça iyi bir iş planı olarak adlandırılabilir. Doğru stratejiler dahilinde yönetildiğinde ise karlı bir yatırım planı olarak ortaya çıkar. Bu sürece geçmeden önce şartları karşıladığınızdan emin olmak, yasal gereklilikleri tamamlamak ve maliyet giderlerini iyi şekilde ayarlamanız son derece önemlidir.
Mağazayı açabilmek için sizlerden birtakım temel şartları yerine getirmeniz beklenmektedir. Bu şartların başında optisyenlik ruhsatı yer almaktadır. Türkiye’de bir optik mağazası açabilmenin en önemli koşulu optisyenlik ruhsatına sahip olmaktır.
Optik mağaza açmak
Bir diğeri ise minimum 25 metrekare kullanım alanına sahip bir mağazanızın olması gerekmektedir. Ürünlerin sergilendiği teşhir ünitelerinin yer alması, gözlük ölçüm ve muayene alanın oluşturulması da gerekmektedir.
Şirketi açmadan önce vergi dairesine ve Ticaret odasına kayıt, SGK işlemleri, çalışan sigortaların yapılması ve belediye ruhsat başvurularının tamamlanması gerekmektedir. Optisyenlik ruhsatı, belediye ruhsatı ve vergi işlemleri gibi belgeler yasal prosedürler içerisinde sayılmaktadır. Yasal işlemler ve izinler konusunu ise şu başlıklarda toplayabiliriz;
Optik mağazası açmayı planlayan kişinin optisyen olması veya bir optisyen ile sözleşme yapması gerekir. İl Sağlık Müdürlüğü’nden optisyenlik ruhsatının alınması ise gerekmektedir.
Bağlı bulunduğunuz belediyeden mağazanızın aktif şekilde faaliyete başlayabilmesi için iş yeri açma ruhsatı almanız gerekmektedir. Başvuru esnasında yanınızda; SGK giriş belgeleri, vergi levhası, ticaret sicil kaydı, tapu veya kira kontratı ve yangın güvenliği raporu bulundurmanız gerekir.
Mağazanızın, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen standartları karşılaması için uygunluk belgesi alması gerekir.