Podcast yayıncılık, son zamanlarda dijital içerik üreticileri tarafından en çok tercih edilen alan olarak geçer. Podcast yayıncılığı ile birlikte kişisel markalaşma anlamında önemli fırsatlar sağlanır. Bunun beraberinde bilgi paylaşımı konusunda da önemli bir yer olduğunu söylemek mümkündür.
Podcast yayınlarını dinleyenlerin büyük çoğunluğu spor yapma esnasında ev işleri yaparken veya işe giderlerken bilgi edinmek maksatlığı dinlemektedir. Bunun yanı sıra kafa dağıtmak veya eğlenmek amaçlı da dinleyen kimseler olmaktadır.
Podcast yayıncılık
Sizler de podcast yayıncılığına başlamak istiyorsanız bunun için belli bir takım adımları yönetmeniz gerekmektedir. Podcast yayıncılık yapmak için gerekli olan adımlar ise şöyledir:
İÇİNDEKİLER
Podcast yayıncılığına başlarken ilk olarak ne hakkında konuşacağınızı iyi şekilde kestirmeniz gerekmektedir. Hangi konu üzerine konuşma yapacağınızı belirlemek hitap edeceğiniz hedef kitleyi de doğrudan belirlemektedir.
Konu seçimi, yayınlarınızın bütününü oluşturacaktır. Sürdürülebilir bir içerik üretimi yapabilmek için hedef kitlenize göre konu belirlemeniz gerekmektedir. Bilgi birikimi ve ilgi alanınız da bu alandaki başarılı olma olasılığınızı etkileyecektir.
Kişisel gelişim, girişimcilik, iş dünyası, müzik, sinema yorumları, güncel haberler, mizah ve sohbet, hikaye anlatımı ya da sesli kitap formatı gibi konulardan birisine yönelebilirsiniz. Ayrıca seçtiğiniz konu da dinleyicilerin ilgisini çekecek yönde olmalıdır.
İyi bir podcast yayıncılık yapabilmek için mikrofon, kulaklık, bilgisayar ve yazılım, pop filtre veya sünger ihtiyacınız bulunmaktadır. USB mikrofon kullanımı, kolay kurulumu sayesinde başlangıç için ideal bir seçenek olmaktadır.
Kayıt esnasında kendi sesinizi duyabileceğiniz kulaklık ise düzenleme yapma esnasında detayları kolaylıkla fark etmenizi sağlar.
Kimlere hitap ettiğinizi belirleyebilmek için içerik stilinizi iyi şekilde ayarlamanız gerekmektedir. Hedef kitlenizi belirledikten sonra konuşma dilinizi seçtiğiniz hedef kitlenize göre ayarlamanız gerekmektedir.
Konu derinliğini ise hedef kitlenizin bilgi düzeyi ile uyuşacak seviyeye getirmeniz gerekir. Yayın saatlerini seçtiğiniz hedef kitlenin dinleme alışkanlıklarına göre düzenlemelisiniz.
Evde kayıt yapmayı planladıysanız yankı ve arka plan gürültüsüne dikkat etmeniz gerekir. Kitaplıklar, perdeler veya halılar yankı oluşmasının önüne geçebilir. Odanızda var olan sessizlik ne kadar iyi düzeyde ise ses kalitenizde bir o kadar profesyonel düzeyde olur. Ortam içerisinde ses çıkartması mümkün olan cihazları kapatmanız, işinizi kolaylaştıracaktır.
Podcast yayınlarının her birinin kendisine özgü tarzı ve formatı olması gerekir. Başlangıçta tek başınıza konuşabilir veya bir konukla söyleşi yapabilirsiniz. Dinleyici kitleniz daha çok 15 ila 20 dakikalık kısa bölümler dinlemekten hoşlanıyor ise ona göre hazırlığınızı tamamlayabilirsiniz.
Aynı zamanda bir saat süren detaylı içeriklerde hazırlamanız mümkündür. Solo anlatım tekniği tek kişinin bilgi aktardığı bir teknik olarak geçer. Röportaj ise konuklu yayınlardan oluşan bir tekniktir. Hikaye anlatımı, kurgu veya gerçek olayların sesli sunumu şeklindedir. Sohbet ise iki veya daha fazla kişilik eğlenceli içerikler oluşturmanızı sağlar.
Podcast kaydı yaptığınızda dikkat etmeniz gereken birtakım püf noktalar yer almaktadır. Gereksiz olan sesleri veya duraksamaları azaltmaya çalışarak işe koyulabilirsiniz.
Podcast yayıncılık
Cümlelerinizin çok hızlı veya çok yavaş olmamasına dikkat edebilirsiniz. Mikrofon ile kendiniz arasında bir karış olacak şekilde mesafe bırakabilirsiniz.
Hazırlamış olduğunuz podcastleri yayınlayabilmek için dağıtım platformunu kullanacaksınız. Bunun için RSS akışı aracılığıyla Apple Podcast, Google Podcast ve Spotify gibi platformlara ulaşım sağlar.
Podcast yayınlarınızı daha geniş kitleye ulaştırabilmek için sosyal medya platformlarında aktif olmalısınız. İyi bir içerik üretiminin önemi kadar doğru tanıtım tekniklerini kullanmakta bir o kadar önemlidir.
Yayın öncesi ve sonrası dinleyicileriniz ile etkileşim kurarak, onlardan gelen aksiyonları dikkate almanız gerekir. Bunun için e-posta veya telegram grubunu kullanabilirsiniz.